Herkese merhabalar arkadaşlar. Bu yazımda sizlere Microsoft tarafından geliştirilen ve rakiplerinden onu kat kat önde tutan 22 temel özellikten bahsedeceğim. Hepimizinde bildiği gibi Windows 8′ in ve Windows Azure’ un çıkması ile bulut bilişim daha da hızlı gelişmekte ve bunun öncülüğünü yine Microsoft yürütmektedir. Gelelim bu teknoloji devi Microsoft’ un SkyDrive’ ını tanımaya. Öncelikle biraz rakiplerimizden bahsettikten sonra 22 temel farka geçebiliriz… Apple firmasının iCloud’ u, Google’ un Cloud’ u (muhtemelen ismi Google Drive olacak), ve Dropbox firması.

Öncelikle Dosyaları Bilgisayar Arasında Kullanılabilirliğine Göz Atalım:

SkyDrive, geliştirmiş olduğu teknoloji ile hem Windows’ da, hem Mac’ te, hem Web üzerinden, hemde uzaktan erişimi destekliyor !

Apple ise Windows’ da, Mac’ te ve Web’ te sadece belirli dosyalara izin veriyor. Yalnız Windows üzerinde sadece fotoğraflar için çalışan iCould uzaktan erişimi ise desteklemiyor.

Google ise sadece Web üzerinde sınırlı kalırken Dropbox’ ında bu konuda SkyDrive’ dan bir farkı yok. Yalnız, doğrusunu söylemek gerekirse, SkyDrive desktop uygulaması geliştirmeden önce bende DropBox kullanıyordum. Lakin SkyDrive’ ın desktop uygulaması çıkması üzerine SkyDrive’ ı kullanmaya geçtim. Ve fark gerçekten göz doldurucu ve bunun farkını siz değerli blog.mtmeral.com okurları ile paylaşmaktan mutluluk duyuyorum.!

Şimdi Hangi Cep Telefonlarında Çalıştırma Desteği Veriliyor Ona Bir Bakalım:

SkyDrive’ ın şuan için aklınıza gelebilecek her platformda çalıştığı gerçek. Gerek iPhone ve iPad’ de, gerek Windows Phone’ da, gerek diğer Mobile Web’ lerde… Şuan için yalnızca Android’ de bu destek sağlanmıyor fakat yakında onunda geleceğini söylebiliriz. Yalnız bu konuda net bir bilgim yok. Belkide Microsoft bu konuda Google’ un Android’ ine karşı bir tepki olarak bu desteği sağlamayabilir.

Apple’ un iCloud’ u sadece iPhone ve iPadlerde çalışabiliyor.

Google’ ın ise, hem Mobile Web hem de Android cihazları için desteği var. Dropbox’ ın ise Windows Phone işletim sistemi desteği bulunmuyor.

Çevirimiçi Birlikte Çalışma:

SkyDrive’ da çevirimiçi görüntüleme ve düzenleme, diğer arkadaşlarınız ile beraber aynı anda çevirimiçi düzenleme, Microsoft Office ile PC, Mac ve Web üzerinde tam uyumluluk ve track versiyonlarının olması gerçekten harika !

Apple’ da bunların hiçbirisi olmazken Google’ da ise Microsoft Office ile uyumluluk söz konusu değil. Dropbox’ da ise sadece track versiyon özelliği mevcut.

Telefonunuzdan Bir Şey Yakalamak ve Bunu Sonrasında Almak:

Dropbox ve Google’ da bu özellik zaten bulunmuyor. iCloud’ da ise yine sadece iOS için geçerli olan bu özellikte yine rakipleri SkyDrive’ ın eline su dökemiyorlar. Bu özellikte telefonunuz ile bedava bir şekilde not alma ve notlara sonrasında ulaşabilme desteği mevcut. Bu not herhangi bir şey olabilir. Örneğin Microsoft OneNote ile “blog.mtmeral.com’ a blog yazmayı unutma”  yazdığınız bir notu yine bilgisayarınızda SkyDrive klasöründe yine OneNote şeklinde ulaşabilirsiniz. Ve ya bir kamera görüntüsünübu şekilde yine klasörünüz ile eşitleyebilirsiniz.

Fotoğraflarınızı Vitrine Koyun:

SkyDrive’ da online slayt gösterileri, Windows masaüstünden ve Mac’ ten fotoğraf ekleme, Windows Phone’ dan ve iPhone’ dan yükleme özellikleri mevcut. Yine android cihazlarda bu destek yok. Bu konu Dropbox her özelliği sağlıyor. Fakat Google yine masaüstü ve mac’ ten ekleme konusunda geri. iCloud ise yine sadece iPhone’ dan yüklenebiliyor ve slayt yapılabiliyor.

Basit Dosya Paylaşımı:

SkyDrive’ da herkesle dosyayı paylaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra Office dosyalarını online olarak görüntüleyebilirsiniz!(Bilgisayarınızda office’ in yüklü olmasına gerek yok. Örneğin bilgisayarınıza format attınız, ancak yarına hemen bi sunum yetiştirmeniz ya da bir döküman yazmanız gerekiyor ama office i yükleyecek zamanınız yok, bunu web üzerinden gayet rahat yapabilirsiniz.) Veee, tek seferde 2GB lık bir dosyayı SkyDrive’ ınıza atabilirsiniz. Bu özelliklerin hiç biri iCloud’ da yok iken Google’ da aynı özellikler mevcut fakat tek seferde 1GB desteği var sadece. Dropboxta ise yine 2GB desteği ve herkesle paylaşma özelliği mevcut, online olarak office belgelerinizle oynama yapamıyorsunuz.

Depolama Sınırı:

SkyDrive desktop uygulamasını yayınlamadan önce depolama sınırı 25 gb ile sınırlı tutmuştu. Bu diğerlerine oran ile baya baya yüksek bir depolama alanı. Yalnız desktop uygulamasından sonra SkyDrive bu kotayı 7 gb a düşürdü. Fakat burada dikkat! SkyDrive eski kullanıcılarına belli bir süre 7gb’ tan tekrar 25 gb’ a çıkartma imkanı sunuyor. Yalnız bunun için acele etmenizde fayda var!

SkyDrive’ ı 7GB’ dan Nasıl 25GB’ a tekrar yükselteceğinizi bilmiyorsanız, Onur Tırpan’ ın adresinden bu yazıyı okumanızda fayda var.

SkyDrive’ ı ise kullanabilmek için tabi öncelikle bir Windows Live ID’ nizin yani bir hotmail, windowslive vs mail hesabınızın olması gerekiyor. Eğer yok ise hemen buradan üye olabilirsiniz.

Ardından desktopunuz için SkyDrive’ ı buradan Download SkyDrive for Windows diyerek indirebilirsiniz. İndirip yükleme yaptıktan sonra sizden live id niz ile giriş yapmanızı isteyecek, ardından SkyDrive’ ınızda dosyalarınız varsa anında bilgisayarınız ile eşitlemeye başlayacak. SkyDrive klasörü C:UsersKullanıcAdıSkyDrive klasöründedir. SkyDrive’ a bir şey atmak için ise sadece bu klasöre sürekleyip bırakmanız ya da kopyalayıp yapıştırmanız yeterli olucaktır.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere. Esen kalın. blog.mtmeral.com