Merhaba arkadaşlar,

Evet bugün 12.08.2013′ tü ve ilk günü geri de bıraktık.

Şöyle bir anlatacak olursak ilk olarak açılış konuşması için Microsoft Akademik Programlar, Windows Phone ve Windows Azure Teknolojileri Yöneticisi değerli hocamız Mustafa KASAP sahnede idi. Bizlere staj boyunca imkanlarımızdan bahsetti. Ardından akılda oluşan sorular ve cevapları ile gayet inter aktif bir şekilde geçen açılış konuşmasının ardından Microsoft Türkiye Yazılım Geliştirme Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Cavit YANTAÇ sahnedeydi. Yine de o da ilham verici öyküsü ve deneyimlerini bizimle paylaştı. Arkadaşlarımızın sorularını cevapladıktan sonra öğle yemeği için ara verdik.

Mustafa KASAPMustafa KASAP
Mustafa KASAP
Cavit YANTAÇ
Cavit YANTAÇ

Diğer bir oturumda ise sistem yönetimi(system administration) alanında Technical Evangelist Oğuz Pastırmacı bizlere Active Directory’ yi anlattı.

Active Directory nedir e geçmeden önce, Oğuz Pastırmacı’ nın ardından MVP programından sorumlu Sinem Eylem Arslan bize MVP programı hakkında bilgilendirme de bulundu.

Oğuz PASTIRMACI
Oğuz PASTIRMACI
Sinem Eylem ARSLAN
Sinem Eylem ARSLAN

Peki Active Directory Nedir?

Active Directory network üzerindeki gruplamayı sağlıyor diyebiliriz. Büyük bir şirket düşünün. Bu şirketin onlarca belki de yüzlerce “yönetici” si, onlarca “müdür” ü, ve çalışanlarından temizlikçisine pek çok çalışanı olacak. Peki biz sadece Ahmet, Mehmet ve Veli’ nin bütün şirketteki çalışanların maaşlarının yazılı olduğu excel i nasıl görebilir? Ya da biraz daha karmaşıklaştırırsak, ünvanında “müdür” kelimesi içeren kişiler sadece o excele erişebilsin ve okuma yazma izni olsun, “yönetici” ünvanı olanlar sadece okuyabilsin, fakat yazma izni olmasın. Gibi senaryolar karşısında ne siz tek tek 50.000-10.000 kişinin bilgisayarına gidip izinleri ayarlayabilirsiniz, ne de SQL ile bir veritabanında herkese ayrı kullanıcı adı ayrı roller ayrı izinler tanımlayabilirsiniz. Olmaz mı? Olur. Ama günler aylar alır diyelim biz o işe… İşte, Active Directory ile bu Authentication 128 bitlik şifrelenen GUID(Globally Unique Identifier) ile sağlayabiliyoruz. Güvenlik için ise SID kullanılıyor

Windows Server 2003, Windows Server 2008 ve 2008 R2′ de olan bu özellik Windows Server 2012′ de daha da geliştirilmiş bir şekilde bizlere sunuluyor.

Active Directory’ u şöyle bir kurcalamak öğrenmek isterseniz şu adresten bakabilirsiniz:

http://technet.microsoft.com/en-us/windowsserver/hh968267.aspx

Bu adresteki Active Directory Deployment and Management Enhancements e tıklayarak lab a katılabilirsiniz.

Hoşçakalın..