Aselsan’ a Staj Başvuruları ve Süreçleri [2013]

Merhaba Arkadaşlar,

Sizlere Aselsan (Askerî Elektronik Sanayii)’ da staj yapmak için başvuruların nasıl yapıldığından ve kabul edildiğiniz takdirde sizleri ne gibi süreçlerin takip ettiği konusunda bilgiler vereceğim. Bu yazıyı yazma sebebim, zamanında başvuru yaparken “neye dikkat etmeliyim, nasıl başvuruluyor, ne zaman başvuruluyor” gibi soruların yanıtlarını internette bulamamamdan dolayıdır. Yazımı parça parça değilde, bir bütün olarak, zamana yayarak yazacağım.

Bu yazıyı okuyorsanız şayet, ASELSAN hakkında pek çok bilginiz olduğunu söyleyebiliriz. Ama yine de bir kaç paragraf ile özetler isek ASELSAN;

aselsan_logo

Askerî Elektronik Sanayii (ASELSAN), 1975 yılında Türk Silahlı Kuvvetlerinin haberleşme cihaz ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla kurulmuştur. Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı ‘nın bir kuruluşudur. Kuruluş sürecinde Mehmet Hacim Kamoy’ un katkıları vardır. Yatırım çalışmalarını kısa sürede tamamlamış ve 1979 yılı başlarında Ankara Macunköy tesislerinde üretim faaliyetine geçmiştir.
ASELSAN, kuruluş yıllarından bu yana ileri teknolojiye dayalı olarak, programlı bir şekilde müşteri ve ürün yelpazesini genişletmiş olup, bugün modern elektronik cihaz ve sistemler geliştiren, üreten, tesis eden, pazarlayan ve satış sonrası hizmetlerini yürüten entegre bir elektronik sanayii kuruluşu haline gelmiştir.
ASELSAN, farklı yatırım ve üretim yapısı gerektiren proje konularına bağlı olarak Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri Grup Başkanlığı (HBT), Savunma Sistem Teknolojileri Grup Başkanlığı (SST), Radar Elektronik Harp İstihbarat Grup Başkanlığı (REHİS), Mikroelektronik, Güdüm ve Elektro-Optik Grup Başkanlığı (MGEO) olmak üzere dört ayrı grup başkanlığını yapısında bulundurmaktadır. Ankara’da Macunköy, Akyurt ve Teknokent’ te yerleşik üç ayrı tesiste üretim ve mühendislik faaliyetlerini sürdürmekte olan ASELSAN’ın Genel Müdürlüğü Ankara, Macunköy’de bulunmaktadır.
ASELSAN, profesyonel telsiz, PMR telsiz gibi sivil ürünlerini 2006’da kurduğu AselsanNET Ltd. Şti. aracılığı ile yürütmektedir. AselsanNET’ in genel müdürlüğü Ankara’ da olup, İstanbul, İzmir Bölge Müdürlükleri ve yurt çapına yayılmış olan bayileri ve yetkili servisleri ile satış ve satış sonrası hizmetlerini yürütmektedir.
Çeşitli ülkelerde temsilcilikleri bulunan ASELSAN, ilk yurtdışı şirketi olan ASELSAN BAKÜ şirketini, 1998 yılında Azerbaycan’da kurarak faaliyete geçirmiştir. ASELSAN ayrıca TÜMAKÜDER’ e üyedir.

Başvurular Ne Zaman Alınıyor?

Bence ASELSAN’ ı ASELSAN yapan, oturmuş yapısı, kurumsallığı bir nevi askeri düzeni diyebilirim(Not: ASELSAN, askeri bir kurum değildir. ASELSAN, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfının bir kuruluşudur ve Anonim Şirket(A.Ş)tir). Araştırmalarıma göre her yıl Mart ayında üniversite başvuruları alınıyor. Bu sene de 2013 stajı için yine Mart ayında başvurular alındı.

Başvurular Nasıl Yapılıyor?

ASELSAN’ da staj başvurusunda bulunmak istiyorsanız, Mart ayı içerisinde aselsan.com.tr yi takip edin. Başvurular site üzerinden yapılıyor. Menü‘ den İnsan Kaynakları’ nı seçiniz. Sol tarafta Üniversite Staj Başvuruları adında bir sekme ile başvuru formunu içeren bir sayfaya yönlendirileceksiniz. Burada size sorulan soruları özetleyecek olursak;

Okuduğunuz Üniversite

Okuduğunuz Bölüm

Not Ortalamanız

Stajı hangi tarihlerde yapmak istediğiniz (3 seçenek: Haziran, Temmuz, Ağustos)

Stajınızın zorunlu olup olmadığı (Sigorta için)

CV’ niz (CV’ nizi sisteme upload ediyorsunuz)

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var, ODTÜ, Hacettepe ve Bilkent gibi Türkiye’ nin seçkin üniversitelerinden öğrenci alımı yapıldığı doğru (Nerden Biliyorsun? Birazdan bahsedeceğim) ancak bu, siz bu okullarda okumuyorsanız ASELSAN sizi staja almaz demek anlamına gelmiyor. Eğer gerçekten kendinize güveniyorsanız, başvurmaktan hiç bir zarar çıkmaz. Başvurun!

Başvurular Ne Zaman Açıklanıyor?

Nisan ayının 2. ya da 3. haftasında kabul edilen stajerlerin mail adreslerine, kendilerinin ya da bir yakınlarının belirli bir tarihte ASELSAN Macunköy’ de olmaları, gerekli belgeleri getirmeleri ve staj kabul mektuplarını almalarını isteyen bir mail atılıyor.

Bu tarihte mayıs ayının ilk haftasonu olmuştu. Yalnız şunu belirtmekte fayda var. Burada anlattığım tarihler 2013 yaz stajı içindir. İlerleyen senelerde (pek sanmıyorum ama) olası bir değişiklik ile bu tarihlerde oynama yapılabilir. Ancak az çok birbirine benzeyecektir. Takip etmenizde fayda var.

ASELSAN’ a ilk adım;

Ankara’ da Aselsan’ ı bulmak için dert etmeyin. Bir şekilde Kızılay’ a ulaşabiliyorsanız, Kızılay’ dan Metro’ ya binerek Macunköy istasyonunda inin. Çıkışlara yöneldiğinizde ve Aselsan çıkışından çıktığınızda tam karşınızda Aselsan binalarını göreceksiniz. Yalnız giriş kapısı(ana nizamiye) yan tarafta. (Not: Sadece kabul mektubunuzu almaya gittiğiniz gün ve stajınızın ilk günü ulaşımızını kendiniz sağlıyorsunuz. Diğer günler Aselsan’ ın kendi servisleri ile -yaklaşık 200 servis- bütün personelin ulaşımı sağlanıyor. Buna stajyerler de dahil oluyor.)

Giriş kapısına yaklaştığınızda sizi güvenlik görevlileri, bizim staj için geldiğimizi anlayarak yönlendirmeler de bulunuyorlar. Zaten öncesinde hazırlıklar yapıldığı belli oluyor. Her dönemeçte sizi buradan gideceksiniz, şuradan döneceksiniz gibi yönlendirmeler ile spor salonuna ulaştırıyorlar. Spor salonuna girdiğinizde ise yaklaşık 5 masa sizi bekliyor oluyor. İlk masa da geldiğinizin onaylanması için isminizi yetkiliye söyleyerek bilgisayardan girişte bulunuyor. Bir sonraki masada evrakları veriyorsunuz. Diğer masada ise, A-Z soyadına göre sıralı stajer listeleri var ve isminizi A4 listelerinden bulup imzalıyorsunuz. Yukarda birazdan bahsedeceğim dediğim konu burasıydı. İsmimi listede ararken özellikle ismim ile değilde okulum “Melikşah Üniversitesi” ile aradım, kendimi bulana kadar gerçektende yukarda saydığım üniversitiler çoğunlukta idi, fakat dikkatimi çeken, Cumhuriyet Üniversitesi’ nden, Ankara Üniversitesi’ nden, Marmara Üniversitesi’ nden ve başka diğer üniversitelerden de stajyerlerin olduğu idi. İmzayı atarak diğer masaya geçiyorsunuz ve Staj kabul mektubunuzu alıyorsunuz. Staj yapacağınız tarih sizin belirlediğiniz tarih aralığında oluyor (istisna var mıdır bilmem), ve CV’ nizde bulunan özelliklere göre sizi HBT, SST, REHİS ve ya MGEO gruplarından birisinde ilgili olduğunuz departmana kendileri atıyorlar.

Bundan sonrasında ise mektubu okulunuza veriyor ve o tarihlerde sigortalanmış oluyorsunuz.

Bundan sonrası finalleri halletmek ve tarihi beklemek..

ASELSAN’ da ilk gün;

Eveeet, bugün 10 Haziran 2013, ASELSAN stajımın ilk günündeyiz, önceleri size mail ile yanınızda getirmeniz gerekenleri söylüyorlar. Sizin gireceğiniz sene bu evraklar değişebileceğinden onlardan bahsetmiyorum, ama tipik staj evrakları diyebiliriz. İlk olarak ana nizamiyeden üstünüz aranarak giriş yapıyorsunuz ve orada isminizi onaylatıyorsunuz. Şunu not olarak söylemekte fayda var, sakın benim gibi ilk günden sırtınıza laptopunuzu almayın, ben aldım büyük bir hata yaptım -ki büyük ihtimalle stajımın tamamında da götürmeyeceğim laptopumu çünkü oradaki bilgisayarları kullanıyor olacağız- 🙂 Sadece yanınıza evraklarınızı bir dosya içinde alın yeter. Evet nizamiyeden çıktıktan sonra yine spor salonuna giderek, öncelikle orada getirdiğiniz evrakları teslim ediyor ve gerekli taahhütnameleri, brifingleri imzalıyorsunuz. Sonrasında ise “Stajyerlere Yönelik Oryantasyon” sunumlarına geçiliyor. Sunumların bitiminden sonra MGEO da staj yapıcak olanlar Akyurt tesislerine, SST, HBT ve REHIS’ te staj yapıcak olanlar ise Spor salonundan diğer binalara aktarılıyor. Ve herkes görev yapacağı bölümlere ayrılarak, bir ay boyunca çalışacağı ortam görülüyor. Ben REHIS Görev Yazılımları’ nda staj yaptığım için, ortam ilk gördüğüm kadarıyla gayet güzeldi.. Bugünlük bu kadar, bize verilen dökümanlar arasında ilk hafta tamamen stajlerin oryantasyonu ve eğitimi üzerine..

ASELSAN’ da ilk hafta bitti;

Evet, zaman su gibi akıp geçiyor adeta.. Bir hafta ne de çabuk geçti.. Bu bir haftayı özetleyecek olursak, tamamen ASELSAN’ ı tanımanıza yönelik oryantasyonlar yapılıyor. İlk iki gün etkili sunum teknikleri, etkili iletişim, etkili konuşma gibi kişisel gelişim üzerine olan eğitimler verildi. Diğer günler ise, SST, HBT, REHIS ve MGEO bölümlerinden, ilgili yönetici ve mühendisler gelerek bizlere bölümlerini tanıttılar ve neler yapılması gerektiğini, neler yapılmaması gerektiğini, nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattılar. Bazı bölümler gayet keyifli geçse de bazı bölümler ister istemez “Bir ağırlık çöktü” havasını oluşturabiliyordu. Zaten ister istemez sunumu yapacak olan kişi en başta sizi uyarıyor: Arkadaşlar son anda hazırladım bu sunumu, son anda haberim oldu(Ben sunumu okuyacağım, siz uyuyabilirsiniz).Bu gibi durumlarda uyuklamanız yerine yanınıza kitap götürmenizi tavsiye ederim.

İlk hafta kimse bölümünde, çalışacağı ekibi, çalışacağı projeyi, çalışacağı konuyu bilmiyor. Zaten dediğim gibi ilk hafta eğitimler ile geçiyor. Ancak ben yerimde durur muyum. Normalde hiç çekinmeyen ben, ASELSAN’ ın vermiş olduğu bir “ağırlık” ile çekinsem bile, bölümüme neredeyse her gün gittim, sekreter ablamıza “mühendislerimiz belli oldu mu” sorusunu bu süreçte 4-5 kere tekrar etmişimdir. Burada bu konuyu ele almak istiyorum. ASELSAN Eğitim Müdürlüğü’ nün izlediği bu yol bence çok ideal bir yol değil. Tamam bir hafta boyunca tabi ki eğitimlerimizi alalım fakat bence bölümlere de haber verilmeli ve bölüme gelecek olan stajyerler ilgili olduğu alana göre önceden dağıtılmalı. Ki ben hafta sonumu boş geçirmemek için perşembe günü daha gruplarımız belli olmasa bile bir mühendisle konuşup anlaşmıştım. Cuma günü staj çıkışı da o konu ile ilgili detaylı anlatılan bir kitap alıp hafta sonu ona çalıştım.

ASELSAN’ da ikinci ve diğer haftalar;

Aslında buradan sonra anlatacaklarım, biraz daha detaya giriyor. Yazılan kodlar, yapılan çözümler ve algoritmalardan vs bahsetmeyeceğim. Sadece naçizane önerim staj defterinizi son güne bırakmayın 🙂 Mümkünse her cuma günü o haftanın raporunu yazın. Staj bitimine bir kaç gün kala sorumlu mühendisinize sayfaları onaylaması için bırakın, son güne sıkıştırmayın 🙂 Ben şahsen sorumlu mühendisime imzalatacağım raporları son güne bırakmıştım ve biraz koşuşturmalı bir gün olmuştu. Projeyi yaparken, “Bugün biraz staj raporunu yazsam iyi olacak” cümlelerim çok olmuştu, hatta bunun için fazla mesaiye bile kalsam da, yine de kodlarla geçirmiştim vakitlerimi. Haaa, eğer raporunuzda projenizin ekran görüntülerinden ve kodlardan hiç bahsetmeyecekseniz, zaten evinizde akşamları yazabilirsiniz.. Fakat malum, Aselsan’ daki gizlilikten dolayı, kodları ya da dökümanları dışarı çıkartmak baya zor. Sorumlu mühendisiniz raporunuzu onayladıktan sonra, yine sorumlu mühendisinizin doldurduğu staj değerlendirme belgenizi, eğitim müdürlüğünden kapalı zarf içinde alabilirsiniz.

Umarım sizler için yararlı olur 🙂

Sorularınız olursa çekinmeden yazabilirsiniz.

Hoşçakalın

 

Edit 1 (Mart 2014):

Yazıma göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkür ederim. Umarım faydalı olmuştur. Sorularınızı alt kısımdaki kutucuğu doldurarak sorabilirsiniz. Yalnız sorularınızı sormadan önce sorulan önceki soruları okumanızı tavsiye ederim.

 

Edit 2 (Nisan 2015):

Yıldan yıla göre Aselsan’ ın online başvuru sisteminde iyileştirmeler/düzenlemeler ya da ekleme/çıkarmalar olabilir. Bu nedenle bu yazının haricinde istenen/istenmeyen belgelere dikkat ediniz.

 

Edit 3 (Ocak 2017)

Yazımın hala okunuyor ve yorumların geliyor olması çok sevindirici. Yorumlarınıza ve sorularınıza mümkün olduğunca erken dönmeye çalışıyorum. Ben bir süre önce İngiltere’ye taşındım ve kendi yazılım şirketimi kurdum, stajını İngiltere’de benim yanımda yapmak isteyen Bilgisayar Mühendisi ve/veya dengi bölümde okuyan arkadaşlar başvurularını https://1drv.ms/xs/s!ArVopiEHYv5zhKNK26KJ9MPc26Qp_g adresinden başvuru yapabilirler. Erasmus hibenizin olması önem teşkil ediyor. İlan detayı:

  • Asp.Net MVC Developer (html, css, js, jquery, ms sql, c#, linq, azure, design patterns knowledge is important)
  • Marketing Manager
  •  Android Developer
  • iOS Developer
  • Graphic Designer, especially experienced on Adobe Illustrator, Photoshop, After Effects
  • Arduino, Raspberry Pi, BeagleBone Developer, especially experienced on Touch Screens
  • Social Media Manager

 

Hepinize başarılar!