Neredeyse yaklaşık bir sene kadar önce, Microsoft Windows 8 adında yepyeni bir işletim sistemini çıkaracağını duyurmuştu. Bu süre zarfında Windows 8, tanıtım için 3 farklı versiyon çıkarmış (Developer Preview – Geliştirici Önizlemesi, Consumer Preview – Tüketici Önizlemesi, Release Preview – Yayın Öncesi Önizlemesi) ve teknolojinin nabzını adeta tek elinde tutmayı başarmıştı.
Geç bir haber olsa da, geçtiğimiz haftalarda Windows 8 geliştirilmesi tamamlanmış, RTM (Release to Manufacturing – Üretim İçin Hazır Hali) olmuştu. Böylelikle 26 Ekim 2012′ de tamamen piyasaya sürülmesine bir adım daha yaklaşmış olduk.
15 Ağustos 2012′ de MSDN Subscribers (Microsoft Geliştirici Ağı Aboneleri)’ a Windows 8 indirilebilir hale gelmişti. Eğer MSDN Subscription’ ınız var ise, bu adresten hemen Windows 8′ i indirebilirsiniz. Eğer MSDN Subscription satın almak istiyorsanız bu adresten size uygun olan aboneliği seçerek işlemleri tamamlayabilirsiniz. Sadece MSDN Aboneliğine sahip kullanıcıların dışında, Windows Team Blog‘ un sitesinde yer alan bilgilere göre aşağıdaki bilgilere göz atarak sizlerde kendinize uygun olan tarihe göz atabilirsiniz.
15 Ağustos: Windows 8 için uygulama geliştirenler MSDN abonelikleri üzerinden Windows 8’in son sürümünü indirebilecek ve Windows Dev Center üzerinden Visual Studio 2012’nin son sürümüne erişim sağlayabilecekler.
15 Ağustos: Kurumlarında Windows 8’i test eden IT uzmanları Windows 8’in son sürümüne TechNet abonelikleri aracılığıyla ulaşabilecekler.
16 Ağustos: Yazılım Güvencesi bulunan müşterilerimiz Windows 8 Enterprise sürümünü Hacim Lisanslama Hizmet Merkezi (Volume License Service Center – VLSC) üzerinden indirebilecek ve Windows 8 Enterprise’ı kurumlarında deneyimleyip yaygınlaştırabilecekler.
16 Ağustos: Microsoft Partner Network üyeleri Windows 8’e erişebilecekler.
20 Ağustos: Microsoft Action Pack Providers (MAPS) için Windows 8’e erişim sağlanacak.
1 Eylül: Yazılım Güvencesi bulunmayan fakat Hacim Lisansı sahibi müşterilerimiz Microsoft Hacim Lisanslama İş Ortakları üzerinden Windows 8 satın alabilecekler.
Windows 8, Windows 7′ ye nazaran pek çok sürümü olmayacak. Tüketici bazında sadece Windows 8 ve Windows 8 Pro olmak üzere 2 versiyonda piyasaya çıkacak ve şirketler için özel bir Windows 8 Enterprise sürümü de mevcut. Şimdi gelin, bu sürümleri detaylıca tek tek inceleylim.
Windows 8 hakkında özet geçtikten sonra, şimdi ise Google Chrome 21.0.1180.83 , Mozilla Firefox 14.0.1 ve İnternet Explorer 10(Masaüstü ve UI) karşılaştırmasını, hangisinin daha fazla işlemci ve bellek harcadığının karşılaştırmasına geçelim.
Şimdi, blog.mtmeral.com‘ u masaüstündeki İnternet Explorer 10, Google Chrome 21 ve Mozilla Firefox 14’ te açalım.
Ardından Windows + Q kombinasyonunu kullanarak uygulamalarımızda arama yapmaya geçip “Görev Yöneticisi (Task Manager)” ı açalım. (Ya da alt bardan sağ tıklayıp, yine “Görev Yöneticisi” ne tıklayalım)
Öncelikle Windows 8′ in yeni özelliklerinden biri olan Task Manager(Görev Yöneticisi)’ i tanıyalım, Windows 7′ ye nazaran Windows 8′ de ki Görev Yöneticimiz çok farklı boyutlarda ve kullanıcı dostu ciddi değişiklikler var 🙂
İşlemler sekmesinde, çalışan programların, adını, türünü, durumunu, yayımcısını, PID’ sini, İşlem Adını, CPU’ yu % kaç çalıştırdığı, Ram’ den kaç mb harcadığını, disk alanında ne kadar yer kapladığını ve ağdaki hızını görebiliyoruz. Tabi bu özelliklerin hepsini açabilmemiz için öncelikle yukardaki resimde olduğu gibi “diğer ayrıntılar” özelliğini genişletmiş olmamız gerekiyor. Ve ardından Ad, Tür gibi olan barda sağ tuş yaparak istediğimiz özellikleri açıp kapatabiliriz.
Bununda bilgisini dipnot olarak verdikten sonra geçelim karşılaştırmamıza. İlk olarak dikkati çeken Firefox’ un işlemciyi bir nebze olsa çalıştırdığı, aslına bakarsanız, bir iki dakika sonra Firefox’ unda harcadığı işlemci oranı %0′ a inecektir. Bu noktada değinmek istediğim, cache’ e almadan önce Firefox’ un biraz daha yavaş çalıştığı.
İkinci olarak bu üç tarayıcımızın kullandığı Ram’ e bakacak olursak, hızıyla akıllarda ün yapan Google Chrome’ un artık papucu dama atılacak gibi.. Görünüşe bakılırsa 89,5 MB Ram ile Google Chrome en fazla, onu takiben Mozilla Firefox 88,5 MB ile ikinci en fazla ram kullanan tarayıcı. İnternet Explorer’ ın kullandığı 78,5 MB Ram, İnternet Explorer’ ın baştan aşağıya değiştiği gözle görülmekte, hız konusunda ve sistemi yormadan çalışması ise adeta mükemmel!
Bahsetmek istediğim bir diğer konu ise şu ki, Windows 8′ de iki farklı İnternet Explorer 10 bulunmakta. Bunlardan birisi şuan ve alışık olduğumuz İnternet Explorer. Bir diğeri ise UI tarafındaki İnternet Explorer. Hemen UI kısmındaki İnternet Explorer 10′ u açıp birde bu şekilde bakalım.
Bu arada görmüş olduğunuz gibi Firefox’ ta yüklemeyi tamamlamış ve CPU kullanımı %0′ a inmiş… İnternet Explorer’ ın UI daki tarayıcısının ise 53,9 MB Ram kullanılması, yaptığı tasarımsal pek çok çalışmalar gerçekten bişeylerin gerçekten değiştiğini ve Microsoft’ un tarayacı konseptini değiştirdiği açıkca ortada görünüyor.