Merhaba arkadaşlar,

Bir önceki yazımda, mongodb shell’de nokta gösteriminden bahsetmiştik. Bugün MongoDB ile veritabanımıza nasıl veri ekleyeceğimizi göreceğiz.

Elimizde meyveler koleksiyonu olduğunu düşünelim ve isminin elma olduğunu, renginin kırmızı olduğunu ve şeklinin yuvarlak olduğunu tutan bir döküman oluşturalım.


db.meyve.insert({ "isim": "elma", "renk": "kırmızı", "şekil" : "yuvarlak" });

Bunu biraz daha geliştirecek olursak, yılda üretilen elma sayısını tutalım. Ayrıca yetiştiği şehirlerin de isimlerini de bir dizide tutalım.

db.meyve.insert({ "isim": "elma", "renk": "kırmızı", "şekil" : "yuvarlak", "sayi": 50000, "sehirler": ["amasya","antalya","bursa"] });

Daha öncede bahsettiğim gibi MongoDB JSON’ ın geliştirilmiş hali olan BSON yani Binary JSON tarzında verileri tutmakta. Peki bu BSON nasıl geliştirilmiş?

Aşağıdaki tabloda BSON tarafından desteklenen veri tipleri, bu veritiplerinin BSON dökümanında tutulurken ki rakam karşılıkları ve diğer adını görebilirsiniz.

Double 1 “double”
String 2 “string”
Object 3 “object”
Array 4 “array”
Binary data 5 “binData”
Undefined 6 “undefined”
ObjectId 7 “objectId”
Boolean 8 “bool”
Date 9 “date”
Null 10 “null”
Regular Expression 11 “regex”
DBPointer 12 “dbPointer”
JavaScript 13 “javascript”
Symbol 14 “symbol”
JavaScript (with scope) 15 “javascriptWithScope”
32-bit integer 16 “int”
Timestamp 17 “timestamp”
64-bit integer 18 “long”
Min key -1 “minKey”
Max key 127 “maxKey”

 

Toparlayacak olursak, MongoDB’de insert() komutu ile yukardaki tabloda bulunan bütün veri tiplerini ekleyebilmemiz mümkün.

Bir sonraki yazım: MongoDB’ de veri sorgulama