Önceki yazılarımda insert() ve find() methodlarını görmüştük. Elimizde şöyle bir random koleksiyonumuz olsun. Öğrencilerin sınav sonuçlarını tuttuğumuz bir koleksiyon düşünelim. Sınav türü ve puanını tutalım. Öğrenci numarası da döngümüzdeki numara olsun.
Month: March 2016 (page 1 of 1)
Merhaba arkadaşlar,
Bir önceki yazımda, insert methodu ile nasıl veri ekleyebileceğimizi öğrenmiştik. Burada findOne methodu ile bu verileri sorgulayacağız.
Önceden meyve adında bir koleksiyon oluşturmuş ve bir kaç adet veri eklemiştik.
Merhaba arkadaşlar,
Bir önceki yazımda, mongodb shell’de nokta gösteriminden bahsetmiştik. Bugün MongoDB ile veritabanımıza nasıl veri ekleyeceğimizi göreceğiz.
Elimizde meyveler koleksiyonu olduğunu düşünelim ve isminin elma olduğunu, renginin kırmızı olduğunu ve şeklinin yuvarlak olduğunu tutan bir döküman oluşturalım.
Merhaba arkadaşlar,
Bugün sizlere çok ufak bir bilgi aktarmaya çalışacağım.
MongoDB kurduğumuzda beraberinde gelen Mongo Shell’ in güzelliklerinden bahsedeceğim. Eğer henüz mongo db yı kurmadıysanız bir önceki yazıma buradan ulaşabilirsiniz.
MongoDB bildiğimiz gibi JSON’ ın biraz daha gelişmiş hali olan BSON’ u kullanıyor. Yani dökümanlarımız BSON formatında kayıt oluyor. Shell’de CRUD işlemleri yaparken bazen nokta gösterimine ihtiyacımız olabilir. Özellikle nesneye yönelimli programlamada çok kullandığımız nokta operatörü burada da hemen hemen aynı görevi görüyor diyebiliriz.
Merhaba arkadaşlar,
Bu yazımda NoSQL (non SQL – non relational) tabanlı veritabanı sistemi olan MongoDB’ yi Windows 10 üzerinde kurulumunu inceleyeceğiz. Ayrıca ufak bir demo yapıp bu yazıyı sonlandıracağım.
Günümüzün internet ve dijital dünyasında her an her yerden bir şekilde veriler internet üzerinde bir bilgisayara gidiyor ve orada depolanıyor. Git gide artan ve genel olarak Big Data adının verildiği bu verilerin saklanması ve o verilere hızlı erişimin sağlanması adına son zamanlarda NoSQL yani SQL’deki gibi ilişkilerin bulunmadığı bir dil geliştirilmiştir. MongoDB’ de bunun öncülerinden. Nasılki SQL dilinde MS Sql ya da MySQL varsa MongoDB’ yi de bunun gibi düşünebiliriz. MongoDB’ nin yanında Apache Cassandra’ nın ve Redis’ in de NoSQL dilinde olduğunu söyleyelim.